Bejegyzések a következő cimkével: ‘rossz tartás’

Lapockazáró, evező gyakorlatok a szép tartásért

Oly’ illúzióromboló tud lenni, mikor egy alapvetően csinos nő slamposan jár-kel. A legelegánsabb öltözetet is elrontja egy ilyen „majomszerű” tartás. A hanyagtartás egyik szembetűnő ismérve az előre eső vállak. Ezt a tartáshibát a lapockák között elhelyezkedő izmok (rombuszizmok, trapézizom) gyengesége, illetve nem használata okozza.

Bot póz (dandasana)

Ez az egyszerű póz kiválóan alkalmas a nyaki és deréktáji fájdalmak enyhítésére! A bot póz (dandasana) az egyik legjobb tartásjavító gyakorlat. Úgy is mondhatnám, hogy A TARTÁSJAVÍTÓ GYAKORLAT. Szerintem receptre kellene felírni! Gyógytornászként is sokszor használom, mivel pontosan azokat az izomdiszbalanszokat (felbomlott egyensúly) rendezi, amelyek nagyon sok nyaki és deréktáji gerincpanaszt okoznak.

Felső keresztezett szindróma (Upper crossed syndrome)

A felső keresztezett szindróma a váll körüli izmok egyensúlyának felbomlását jelenti, ami a váll-vállöv-nyaki régióban okoz problémákat. Első ránézésre a rossz tartást láthatjuk az ilyen egyénnél: előre eső vállak, túlságosan domború hát, előre helyezett fejtartás. Az oka az oldalról álló ember vállára rajzolható kereszt két szárán keresendő: az egyik száron a rövidült izmok: elől a