Síelésre felkészítő edzésprogram 1. rész

Home » Cikkek » Síelésre felkészítő edzésprogram 1. rész

A síszezon beindulásával rohamosan megnő a térdsérülések, főleg a szalagsérülések száma. A jól rögzített boka maximális védelem alatt áll, így a síelésből eredő erők a következő ízületre, a térdre fognak hatni leginkább. A térd szalagjai meghatározott irányokban és mértékben engedik az ízület mozgásait. Ha a normálistól eltérő irányú vagy nagyságú mozgást hoznának létre a térdre ható erők, akkor valamelyik szalag sérülni, a kritikus pont után szakadni fog. Leggyakrabban a belső oldalszalag, másodsorban az elülső keresztszalag sérül.

A térd körüli izmok ereje, kontrollja és erőállóképessége kiemelkedő jelentőséggel bír a szalagok védelme tekinetében is.

A síelés nagyon komoly fizikai terheléssel járó sport, így a rá való felkészülés is komoly és speciális tréninget feltételez. Sajnos sokan csak amolyan „hétvégi, kocasíelők”, így az izmaik és az idegrendszerük sincs felkészítve rendesen erre a nagy erőt, állóképességet és egyensúlyt igénylő sportmozgásra. Ha valakinek gondot okoz az 5. emeletre való lépcsőzés, miért gondolja, hogy a több órán át tartó síelés, egyenetlen talajon, folyamatos irányváltásokkal, hirtelen változó irányú és erejű erőbehatásokkal menni fog?

A biztonságos síeléshez az alábbiak fejlesztése szükséges:

  1. Mindenekelőtt technikai felkészülés képzett síokató segítségével!
  2. A síelést megelőzően legalább 4-5 hetes, minimum heti 3-szor végzett, speciális tréningprogram, melynek elemei:
    – speciális izomerősítés (főleg: négyfejű combizom, hamstringek, farizmok, core-izmok)
    – állóképesség-fejlesztés
    – egyensúly- és propriocepciófejlesztés

A következő cikkekben ezekre fogok gyakorlatokat összeállítani.

Készülj fel szakszerűen a síelésedre, ha szükséges, akár személyi edző vagy gyógytornász segítségével!