A dinamikus nyújtás jelentősége

Home » Cikkek » A dinamikus nyújtás jelentősége

Az elmúlt évtizedben számtalan tudományos vizsgálat bizonyította, hogy edzés, sportolás előtt a dinamikus nyújtás hatékonyabb, a statikus nyújtást az edzés végére kell hagynunk. A sporttevékenység előtti statikus nyújtás bizonyítottan csökkenti az erőt, a gyorsaságot és a robbanékonyságot is.

A stretching alapvetően elengedhetetlen része az edzésprogramnak, hiszen az izmok és kötőszövetek optimális hosszának, az izomegyensúlynak a visszaállításával segíti a mozgásrendszer fiziológiás működését, növeli a flexibilitást, serkenti a keringést, az anyagcserét, mindezek által jobb teljesítményt és a sérülések megelőzését biztosítja.

Több fajtáját ismerjük: statikus, dinamikus, ballisztikus stretching. Ez utóbbit ma már egyáltalán nem ajánljuk, mivel a rángatással járó nyújtás olyan reflexeket válthat ki, melyek mikrosérüléseket okozhatnak.

A másik kettő viszont a fenti jótékony hatással bír, tehát nélkülözhetetlen! Viszont az időzítés, mint minden másnál, itt is lényeges.

Míg a statikus nyújtásnál általában egy izomra fókuszálunk, belehelyezkedve egy statikus testhelyzetbe 15-20 másodpercig, addig a dinamikus stretching gyakorlatokat mozgás közben végezzük, mindig több izom munkájának összehangolásával, ráadásul erősítő és nyújtó hatású mozdulatok kombinációjaként. Általuk nem csak az izmok nyúlását érjük el, de beindítjuk a neuromuszkuláris (ideg-izom) kapcsolatokat, fejlesztjük az egyensúlyt, a koordinációt. Mindezeknek köszönhetően funkcionális szempontból sokkal alkalmasabbak a sportteljesítmény előkészítésére, a sportolás közbeni sérülések megelőzésére.

Mind az izomrendszert, mind a tőle elválaszthatatlan idegrendszert tökéletesen felkészíti a nagyobb terhelésre, a koordinációt igénylő speciális mozgásokra. Sőt, a dinamikus bemelegítésbe már bele lehet vinni sportágspecifikus mozgásokat is.

Arról már nem is beszélve, hogy mennyivel élvezetesebb így bemelegíteni, hiszen nagyon sok sportoló azért „ugorja át”, mert unalmasnak tartja. Ez viszont bizonyítottan növeli a sérülések esélyét.

Edzés végén pedig jöhet a nyugisabb, ám ugyanolyan fontos és hatékony statikus nyújtás.