Bot póz (dandasana)

Home » Cikkek » Bot póz (dandasana)

Ez az egyszerű póz kiválóan alkalmas a nyaki és deréktáji fájdalmak enyhítésére!

A bot póz (dandasana) az egyik legjobb tartásjavító gyakorlat. Úgy is mondhatnám, hogy A TARTÁSJAVÍTÓ GYAKORLAT. Szerintem receptre kellene felírni!

Gyógytornászként is sokszor használom, mivel pontosan azokat az izomdiszbalanszokat (felbomlott egyensúly) rendezi, amelyek nagyon sok nyaki és deréktáji gerincpanaszt okoznak.  Erről ezekben a cikkekben olvashatsz: Felső keresztezett szindróma és Alsó keresztezett szindróma

Lássuk, mire figyeljünk a kivitelezésénél (zárójelben, hogy milyen fontos hatása van):

  1. A lábfejeket feszítsük vissza, sarokkal nyújtózzunk előre! (= vádlinyújtás)
  2. A térdhajlatot toljuk lefelé a comb elülső izmainak erőteljes megfeszítésével! (= erősíti a négyfejű combizmot + nyújtja a hamstringeket a comb hátsó részén)
  3. Tartsuk a hasizmokat feszesen! (= hasizmok erősítése)
  4. Forgassuk kifelé-hátrafelé a vállakat, a könyököket közelítve egymáshoz, ehhez nyissuk a mellkast erőteljesen! (= lapockazáró izmok erősítése, mellizmok nyújtása)
  5. A tenyérrel vagy ujjhegyekkel toljuk meg erősen a talajt! (= gerinc megnyújtása)
  6. Fejtetővel nyújtózzunk felfelé, az állat finoman húzzuk hátra vízszintesen! (= nyak helyes helyzetének beállítása)

Fontos! Ha talajon ülve nem tudod a derekad kiegyenesíteni nyújtott térdek mellett, akkor muszáj párnára ülnöd. Akkorára, amelyen ülve már egyenes lesz a derekad-hátad. Arra viszont figyelni kell, hogy a törzs függőleges legyen, ne dőlj hátra!

ADAGOLÁS: akár minden este 5 x 20 mp (ha kezdetben nem megy annyi, akkor amíg bírod, inkább legyen csak 5 x 10 mp, de az szabályosan!).

Látszatra egyszerű gyakorlat, de próbáljátok csak ki nyugodtan, nem kis kihívás így ülni 20 mp-ig! Irodai dolgozóknak, tinédzsereknek kifejezetten ajánlom!