Az ízületek stabilizátorai

Home » Cikkek » Az ízületek stabilizátorai

Ízületeinknek vannak aktív és passzív stabilizátorai.

AKTÍV stabilizátorok az izmok, melyek körülveszik az adott ízületet, tehát ezen izmok megfelelő tónusa biztosítja az ízület stabilitását.

PASSZÍV stabilizátorok a szalagok és az ízületi tok. Ezek megfelelő feszessége szükséges ahhoz, hogy az ízületet a szükséges mértékben fixen tartsák.

Amennyiben a passzív stabilizátorok (szalagok, tok) nem eléggé feszesek, vagy például egy szalag elszakad, az ízület lazává, lötyögőssé válik, ez pedig az ízület idő előtti kopásához vezet. Fontos tudni, hogy egy kinyúlt szalag vagy tok soha nem lesz újra olyan feszes, mint amilyenre a természet tervezte. Akár egy baleset, rándulás, ficam miatt nyúlt meg, akár a túlzásba vitt nyújtások, stretching miatt – a kötőszövet nem képes rá, hogy „visszaugorjon” a régi méretére. Ilyenkor egyetlen lehetőség az erős, tónusos izomzattal biztosítani az ízület stabilitását.

Természetesen egy bizonyos fokú ízületi hajlékonyságra mindenkinek szüksége van, tehát a stretching fontos része kell, hogy legyen a testedzésnek, a mindennapjainknak, de – mint minden másnál – itt sem ajánlatos túlzásokba esni. A túlnyújtott szalagok helyett a kellően erős izmok stabilitást fognak adni átmenetileg, de mihelyt abbamarad az aktív sportolás, izomépítés, az ízület stabilitása csökkenni fog.

Tudna erről mesélni jónéhány régi tornász vagy balettművész, akik az aktív sport vagy tánc befejezését követően 40-50 éves korukban már komoly ízületi kopással és fájdalmakkal küzdenek.

Tehát itt is, mint az élet minden területén, tartsuk szem előtt a mértékletességet, igyekezzünk elérni ízületeink fiziológiás határait, de ne feledjük, hogy az ízület stabilitásához, integritásához elengedhetetlen a tok és a szalagok feszessége.