Idegmobilizáció, az idegletapadás kezelésére

Home » Cikkek » Idegmobilizáció, az idegletapadás kezelésére

Hallottál már az idegmobilizációról?

A gerincvelőből kilépő (perifériás) idegek is le tudnak tapadni.

Az idegletapadás nyaki vagy derékfájdalmat, az ideg lefutása mentén (karon, lábon) jelentkező fájdalmat, zsibbadást, mozgásbeszűkülést okozhat. Tünetei nagyon hasonlóak a porckorongsérv általi kisugárzó fájdalomhoz, hiszen a panaszok ugyanonnan jönnek: az idegből. Csak míg a porckorongsérvnél a sérv nyomja a kilépő ideggyököt és annak mentén jelentkezik a fájdalom, addig idegletapadásnál ez az elakadás okozza a tüneteket.

A perifériás idegek ugyanis nem rögzítettek, szabadon kellene mozogniuk, csúszkálniuk hosszában és oldalirányban is a környező szöveteken. Ha mégis letapadnak, akkor vagy ott, vagy a lefutásuk mentén, de akár a gerinc mellett, a kilépés helyénél is jelezhetnek.

Sokszor előfordul, hogy a páciensnek MRI-n kimutatott sérve, kiboltosulása van, mégis, a tesztek során kiderül, hogy a valódi tüneteket nem is a sérv, hanem egy elakadt ideg okozza.

A jó hír, hogy kezelése egyszerű és nagyon hatékony: IDEGMOBILIZÁCIÓnak hívjuk. A kezelés két részből áll. Egyrészt célirányos vizsgálatok, tesztek végzésével megállapítjuk, hogy hol van a letapadás, majd manuális technikák alkalmazásával segítjük felszabadítani a letapadt ideget. Másrészt a páciensnek magának kell megfelelő, nagyon egyszerű gyakorlatokat végeznie naponta.

Rövid időn belül és sokszor meglepő eredményeket is hozó javulás várható az idegmobilizációs kezeléstől, melyet leginkább erre kiképzett gyógytornászok végeznek.