Fejfájás és a nyaki gerinc problémái

Home » Cikkek » Fejfájás és a nyaki gerinc problémái

A fejfájásnak több mint 100 fajtáját ismeri ma már az orvostudomány. Az egyik leggyakoribb ok a nyaki gerincnél keresendő. Amennyiben a nyaki csigolyák nem a megfelelő helyzetben állnak, értelemszerűen a mozgásaik sem lesznek az eredeti terv szerintiek, az ott található alkotóelemek (kisízületek, szalagok, izmok, porckorongok) pedig szintén nem úgy terhelődnek, ahogy azt a természet kitalálta. Ez pedig előbb-utóbb jelezni fog: helyi (tehát nyaki, váll környéki), karba sugárzó fájdalommal vagy akár komoly, vissza-visszatérő fejfájással.

Az ülő éltemód nem kedvez a nyakunknak 🙁 Az irodában a számítógép előtt görnyedünk, mely görnyedésben a nyak is részt vesz, az autóban pedig a „kényelmes” ülésekbe süppedve csinálunk egy nagy kiflit a gerincünkből.

A jelenségről itt olvashatsz még: Felső keresztezett szindróma

A megoldás: mindenekelőtt a mindennapi életünkben kell odafigyelnünk a testtartásunkra, ez „sajnos” életreszóló feladat.

Ha viszont komolyabb baj, fájdalom, szédülés-szédelgés, kettőslátás, diszkomfortérzés stb. van, akkor érdemes felkeresni egy gyógytornászt, aki különféle manuális technikákkal és természetesen megfelelő gyakorlatokkal segít megszüntetni a nyak miatti kellemetlen közérzetet.

Figyelem! A nyaki manipuláció (a csigolyák hirtelen, gyors mozdulattal való „rángatása”) rendkívül veszélyes eljárás! Még a mozgásrendszerben leginkább jártas gyógytornászok számára is tilos hazánkban. Ne engedd csontkovácsnak se. Fordulj manuálterapeuta gyógytornászhoz nyaki panaszaiddal!