Achilles-ín nyújtása

Home » Cikkek » Achilles-ín nyújtása

Az Achilles-ín testünk legvastagabb és legerősebb ina, a vádli izmait rögzíti a sarokcsonton. Nélkülözhetetlen a járáshoz, futáshoz, ugrásokhoz, lábujjhegyre emelkedéshez. Sérülésének legfőbb oka a túlhasználatból és a nem megfelelő nyújtásból adódik, pl. futóknál, labdajátékosoknál. De például a magassarkú cipőben való járás miatt megrövidült vádli miatt is feszesebbé és sérülékenyebbé válhat. Sérülése legtöbbször egy banális mozdulatnál, lépésnél következik be, amikor már feladja az ín és nem tud tovább nyúlni, hanem szakad.
Gyógyulása rendkívül hosszú, több hónapot vesz igénybe.

Mivel a vádli izomzata alapvetően zsugorodásra hajlamos, nyújtása rendkívül fontos, ha sportolsz, ha nem! A lefelé néző kutya nevű jógapóz az egyik legjobb gyakorlat erre, amit nem csak jógás körökben láthatsz, ha jól körülnézel, sok-sok sportoló használja már napi rutinként (futók, futbalisták, kézilabdások stb.).
Ha az edzés elején vagy edzéstől függetlenül végzed, akkor mindenképpen a dinamikus stretching technikájával kezdd. Azaz lassan, kontrolláltan, de ütemesen váltogatva nyújtd egyik majd másik vádlidat (a példában szereplő lefelé néző kutya pózban váltva szorítsd le a sarkadat, míg a másik térdedet behajlítod)! 5-6 ismétlést követően már kitarthatod hosszabb ideig is a nyújtást.

Itt olvashatsz bővebben a példában szereplő lefelé néző kutya pózról: Lefelé néző kutya póz (adho mukha svanasana)